Mevrouw Kodde (bijna 62 jaar) werd een jaar geleden omver geskied, verdraaide haar been en liep een zeer complexe breuk op. Hierdoor zat ze een half jaar thuis en kon haar werk als basisschooldocente niet doen. Ondanks de breuk moest haar knie in beweging blijven. Een combinatie van fysiotherapie en huiswerkoefeningen zorgde ervoor dat ze inmiddels weer op de been is!

Blij met digitale fysiotherapie oefeningen

“Voor de coronacrisis ging in 1x per week trainen bij Fysiotherapie Dubbeldam. Toen dat vanwege de richtlijnen niet meer mogelijk was, kreeg ik digitale huiswerkoefeningen. Ik ben echt super blij dat ik dankzij die digitale oefeningen door kon werken aan mijn herstel. Ik doe trouw elke dag de video-opdrachten en vraag regelmatig extra oefeningen voor de afwisseling. Ik vind de online oefeningen helemaal perfect! Ik kan de filmpjes zo vaak als ik wil bekijken om er zeker van te zijn dat ik niets verkeerds doe. Ik zet het filmpje zelf aan en denk: oh ja, ik weet het weer.”

Ideale combinatie van video overleg en huiswerkoefeningen

“De aanpak van overleg met mijn fysio en dan zelf oefeningen doen, werkt heel goed voor mij. Ik kan de oefeningen eerst in een videoconsult met de fysio samen doen. Dan weet ik precies wat mijn valkuilen zijn. Zo merkte mijn fysio dat ik bij een bepaalde oefening mijn knie iets naar binnen boog om mijn herstellende been te ontlasten. Als ik dan later thuis mijn huiswerkoefeningen doe, hoor ik zijn stem in mijn hoofd en zorg dat ik de oefening perfect doe.”

Weer op de been

“Hoewel ik natuurlijk blij ben dat ik weer ‘op de been ben’, is mijn uiteindelijke doel om weer te gaan skiën. Door het ongeluk is mijn bovenbeen 4 centimeter smaller geworden. De zwarte pistes zal ik dus uit mijn hoofd moeten zetten. Maar ik zou het wel leuk vinden om weer met mijn kleinkinderen te kunnen skiën. Ik vind het heel belangrijk dat ik nog veel jaren mijn been kan gebruiken.”

Waardering van Huiswerkoefeningen

“Ik vind huiswerkoefeningen helemaal prima! De filmpjes zijn super duidelijk; hoe de oefeningen moeten en hoe vaak ik ze moet herhalen. Het enige verbeterpunt wat ik kan bedenken is: als iemand 3 weken 6 oefeningen heeft gedaan, misschien voor de volgende 3 weken 6 andere oefeningen? Voor de rest is het perfect!”