fysiotherapie, fysio, fysiotherapeut, Dubbeldam

Interview met Joost van Leusden, Fysiotherapie Dubbeldam

Joost van Leusden is fysiotherapeut, manueel therapeut en eigenaar van praktijk Fysiotherapie Dubbeldam. Een Dordtse praktijk, die al 50 jaar bestaat. Dankzij een nieuw pand in gezondheidscentrum Dubbeldam én het gebruik van digitale huiswerkoefeningen maken zij belangrijke stappen richting de toekomst.

“Wij vinden het belangrijk om mee te gaan met de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Waar voorheen veel gemasseerd werd, weten we nu op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat het in de beginfase bij sommige klachten juist beter is om niet te masseren, maar mensen vooral te informeren en oefeningen aan te bieden. Eerst kostte dit ons erg veel tijd. We zochten afzonderlijk oefeningen op of tekenden ze per patiënt uit. Sinds een paar jaar maken wij hiervoor gebruik van de portal huiswerkoefeningen.nl (HWO). De digitale oefeningen die hierin beschikbaar zijn, stellen ons in staat om op een professionele manier patiënten te betrekken bij hun eigen herstel.”

Therapeut én patiënt verantwoordelijk voor herstel

“Als iemand bij ons komt voor een intake wordt eerst besproken hoe het traject eruit zal zien. Dit om het juiste verwachtingspatroon te creëren. Veel mensen denken toch nog dat ze bij een fysiotherapeut op de behandeltafel komen en dat hij of zij hen wel ‘geneest’. De behandeling is echter niet enkel aan de fysiotherapeut, er ligt juist veel verantwoordelijkheid bij de patiënt. Mensen kunnen dankzij de digitale huiswerkoefeningen thuis zelf met hun herstel aan de slag, gecoördineerd en onder begeleiding van onze fysiotherapeuten.”

Digitale fysiotherapie oefeningen op elk moment

“Door de verschillende protocollen die we kunnen inrichten in de beveiligde HWO-portal, zijn wij in staat om onze patiënten op het juiste moment, de juiste oefenprogramma’s en tips aan te bieden, passend bij de ondervonden klachten. In periodes tussen behandelingen staat het herstel daarmee niet stil. Patiënten kunnen via computer, tablet of mobiel de duidelijke stappenplannen en video’s van de relevante oefeningen volgen. Daarnaast kunnen ze op elk gewenst moment terugzoeken hoe een oefening ook alweer optimaal uitgevoerd moet worden. Én de fysiotherapeut kan additionele informatie en tips toezenden om het dagelijks leven met de specifieke klachten te vergemakkelijken. Voor onze klanten zonder mail, kunnen we de tips en stappenplannen ook eenvoudig uitprinten en meegeven voor thuis.”

Een zelfsturende patiënt is een tevreden patiënt

“Wanneer een patiënt huiswerkoefeningen mee krijgt, is afhankelijk van de klachten en het desbetreffende protocol. De eerste oefeningen worden altijd tijdens een behandelsessie doorgenomen, voordat de patiënt er thuis mee aan de slag gaat. Tijdens vervolgsessies worden steeds de vorderingen geëvalueerd en nieuwe huiswerkoefeningen worden op die vorderingen aangepast. De reacties die we terugkrijgen op de digitale huiswerkoefeningen zijn erg positief. Patiënten waarderen de zelfsturing. Ze ondervinden dat ze zelf actief kunnen meewerken aan hun herstel en wij ervaren dat patiënten in een kortere tijd veel  verder zijn. Het resultaat? Tevreden klanten en goede mond-tot-mond reclame.”

Blended therapie is dé toekomst in gehele branche

“De digitale oefeningen binnen de diverse protocollen helpen ons tot het bieden van een zeer goed individueel afgestemde zorg. In de toekomst zal technologie en werken vanuit apps veel meer gemeengoed zijn binnen gehele gezondheidszorg. Je ziet dit nu al in de communicatie richting huisartsen, orthopeden en verwijzers. Ik denk dat we als branche deze vorm van blended therapie moeten omarmen en digitale huiswerkoefeningen moeten gebruiken als opstapje naar steeds meer e-Health oplossingen.”