Interview met Ruud Schuitemaker, voormalig praktijkeigenaar van fysiotherapiepraktijk Schuitemaker & Van Schaik te Amsterdam, schouderexpert, docent na- en bijscholing fysio- en manuele therapie en samen met Dick Egmond schrijver van het leerboek Extremiteiten (+ wervelkolom).

 

Ruud Schuitemaker (66) heeft op 1 januari 2021 zijn fysiotherapiepraktijk in Amsterdam overgedragen aan zijn collega Rik van Schaik. Zijn fysiotherapiepraktijk Schuitemaker & Van Schaik, waar 8 fysiotherapeuten werkzaam zijn, geniet sinds 2006 landelijke bekendheid door de gratis toegankelijke huiswerkvideo’s op hun website fysio.net. Hierdoor is Ruud Schuitemaker één van de grondleggers van blended care. De 141 basisoefeningen kunnen vanaf mei 2021 ook via MijnZorgApp direct en veilig naar cliënten worden gestuurd, inclusief instructies.

 

“Drie jaar lang dag en nacht gewerkt aan de volledige herziening en uitbreiding van het leerboek Extremiteiten waar de huiswerkvideo’s uit afkomstig zijn ”

 

Auteur van boek Extremiteiten en wervelkolom

Ruud: “Samen met mijn goede vriend Dick Egmond ben ik auteur van het leerboek voor fysiotherapeuten, kinesitherapeuten en manueeltherapeuten ‘Extremiteiten en wervelkolom’ dat uitgegeven wordt door Bohn Stafleu van Loghum. Dit boek is sinds 1978 hét standaardwerk voor de fysiotherapie en manuele therapie in Nederland voor wat betreft onderzoek- en behandeltechnieken, tests en oefeningen met betrekking tot de extremiteiten. Destijds was het 400 pagina’s dik, bij de twaalfde druk in 2019 hebben we het uitgebreid naar 1100 pagina’s. We hebben 5 nieuwe hoofdstukken toegevoegd die betrekking hebben op de totale wervelkolom, het bekken en de kaak. Vanaf 2006 zijn we gaan werken met demonstratievideo’s. We hebben daar van 2003 tot 2006 – naast onze normale dagtaak – dag en nacht aan gewerkt, maar wel met heel veel plezier. Hier komen de ‘huiswerkvideo’s’ op onze website vandaan. Die 117 video’s plus 24 nieuwe video’s zijn nu ook onderdeel van MijnZorgApp. Dick deelt de 117 oefeningen al vanaf 2006 met de studenten van zijn opleiding manuele therapie in Duitsland (www.ifamt.de) waar hij ook woonachtig is. En ik stel deze ‘huiswerkvideo’s’ al sinds 2006 online beschikbaar via mijn praktijkwebsite www.fysio.net voor patiënten en cursisten.”

 

Het leerboek geeft online toegang tot 530 demonstratievideo’s 

 

“Iedereen die het boek aanschaft kan gebruik maken van een activatiecode die je kunt gebruiken om de online versie volledig gratis tot je beschikking te krijgen via ‘Mijn BSL’. En in die online versie staan – naast de volledige tekst en heel veel digitale extra’s – weer 530 demonstratievideo’s; dat zijn video’s van de genoemde oefeningen + alle technieken, tests en onderzoeksvaardigheden die in de fysiotherapie en manuele therapie belangrijk zijn.” 

 

Via persoonlijke LinkedIn-pagina naar samenwerking met HealthTrain

 

“In corona tijd heb ik besloten om de huiswerkvideo’s landelijk in de picture te zetten. Via LinkedIn heb ik in maart 2020 een soort campagne gevoerd en collega’s geattendeerd om de linkjes van de video’s vanaf mijn website te kopiëren zodat ze het via Whatsapp konden doorsturen naar hun cliënten. De reacties waren overweldigend. Eén van die positieve reacties kwam van Jelle Jouwsma en Koen Ebbenhorst van HealthTrain, de overkoepelende organisatie van MijnZorgApp. De eerste stap tot samenwerking was gezet. Via HealthTrain kunnen we de oefeningen nog breder inzetten. De samenwerking verloopt erg prettig omdat we dezelfde visie hebben op fysiotherapie en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. MijnZorgApp heeft dat ook hoog in het vaandel staan en heeft veel klinische expertise in huis. In een aparte map binnen MijnZorgApp en huiswerkoefeningen.nl met de titel ‘Extremiteiten’ kunnen onze oefeningen worden gevonden. En er komen nog meer video’s aan. Momenteel werk ik aan video’s met betrekking tot de schouder maar ook positieafhankelijke duizeligheid (BPPD).”

 

“Zeer enthousiast over MijnZorgApp”

 

“We werken zelf in onze praktijk sinds maart 2020 met MijnZorgApp en we zijn er uitermate tevreden over. Je kunt AVG-proof informatie naar cliënten sturen. Dat is belangrijk omdat je met MijnZorgApp maatwerk kunt maken. Dus je stuurt niet alleen video’s maar je kunt er tevens persoonlijke instructies aan toevoegen en de gevolgen evalueren. Het is een app waar je extra toeters en bellen aan kan hangen en de oefeningen volledig kunt aanpassen en doseren lettend op het niveau van de cliënt. Maar in de toekomst zie ik nog wel meer mogelijkheden voor deze app. Ik zie het voor me dat een collega op een knopje in zijn fysio-EPD of de app kan drukken en dan bij de demonstratievideo uit Extremiteiten + wervelkolom kan komen om een bepaalde behandeltechniek te bekijken.”

 

Rooskleurige toekomst voor blended zorg 

 

“Sinds 2009 behoren wij tot de fanatieke groep fysiotherapiepraktijken die e-health stimuleren. Ik zie een prachtige toekomst weggelegd voor blended zorg. Het coronatijdperk heeft de progressie daarvan in een sneltreinvaart gebracht. Dat geldt ook voor blended learning, zoals blended vaardigheidsonderwijs voor de bachelor fysiotherapie opleidingen waar ik via mijn uitgeverij BSL bij betrokken bij ben. Hiervoor hebben wij mooie plannen klaarliggen om de content van ons leerboek in een nieuw format te gieten. Er is ruim bewijs dat het kijken naar huiswerkoefeningen op video stimulerend werkt op de oefen-trouw en effectiviteit. Ook het belang van ‘betrokkenheid’ op het resultaat van je interventie is onomstreden. Dankzij ‘blended zorg’ neemt de kracht daarvan alleen maar toe. Immers, hoe fijn is het voor je patiënt dat je na het bezoek op de praktijk via online contact al het besprokene nog even nastuurt en doorneemt, inclusief de oefeningen op video.” 

 

“Het is wel belangrijk dat we de voordelen van e-health inzichtelijk maken, de kwaliteit ervan blijven bewaken en het effect ervan onderbouwen. Ik weet zeker dat we na 5 jaar echt kunnen aantonen dat het daadwerkelijk werkt in combinatie met fysiek contact. De toekomst van blended zorg ziet er zeer rooskleurig uit.” 

 

De ‘bodyscan’ is een voorbeeld van de huiswerkoefeningen uit Extremiteiten + wervelkolom, druk 12, zo als ze binnenkort in MijnZorgApp te zien zullen zijn. 

https://www.fysio.net/index.php/huiswerkfilmpjes/77-oefening-5-ontspannings-en-concentratieoefening

 

 

 

  1. Egmond DL, Schuitemaker R. Extremiteiten (+wervelkolom), voor de fysiotherapeut, kinesitherapeut, manueeltherapeut. Druk 12. BSL, Houten 2019. https://www.bsl.nl/shop/extremiteiten-9789036822541